Startside17 VarmeModellerTekniskPriserBakerovn
VedfyringVed mål & effNS4414Om ossKontakt ossLinker

 

NORSK STANDARD (NS 4414)

Standarden har som mål å skaffe markedet ved i samsvar med definerte former og sikre forbrukerne et produkt i henhold til denne standarden. NS 4414 er lagt opp slik at produsentene lett kan holde seg til denne i sin produksjon. Det er også krav til merking av emballasje. Sekkens mål i cm skal angis, fortrinnsvis ved et merke som er festet på sekken. 

Vi vil likevel advare vedkjøpere mot og tro at veden er tørr (maks 20% vanninnhold på Bjørk), selv om selgeren har spandert en kopi av NS4414 og lagt i sekken. Denne kopien koster nemlig ingenting, sammenlignet med hva det koster å lagre veden til den er brukstørr etter felling. Be om fuktprøve mens du ser på er vårt råd til alle som er ute og handler ved. (Kløyv en kubbe nok en gang før fuktmåling.)


Standarden hoveddel er beskrevet nedenfor. Den kan kjøpes i komplett form fra: Norges Standardiseringsforbund: tlf 22 04 92 00.

Deler og utdrag fra Norsk standard NS 4414:

"Ved omsetning av ved i sekker skal sekkens størrelse i cm og vekt angis, fortrinnsvis ved et merke som er festet på sekken. Merkingen bør også angi klasse og produsentens navn eller merkevarebetegnelse eller annen nyttig informasjon. Dette kan gjøres ved et informasjonsskriv som leges løst i sekken. Ved som omsettes uten emballasje, behøves ikke merkes, men selger skal kunne gi informasjon om treslag og fuktighet. "

sitat slutt"

 

TRESLAG

BJØRK m/ PENT UTSEENDE

HARDVED:    
BJØRK, EIK, ASK, RØNN, og ROGN

ALLE TRESLAG

ALLE TRESLAG INKL BAKHUN OG RIVNINGSVED

Kan ikke blandes

Kan blandes

Kan  blandes

TOLERANSE FOR FAST RÅTE

Tolereres ikke 

Inntil 10%
av kubbene

Inntil 15%
av klubbene

Ubegrenset.
Maks 10% av partiet kan ha løs råte

KUBBE-DIAMETER MÅLT PÅ STØRSTE KUBBEFLATE

Min. 8 cm
Maks. 15 cm

Min 4 cm, maks 18cm. Maks 20% av kubbene kan være under 8 cm eller over 15 cm

Min 4 cm, maks
18 cm. Maks 20% av kubbene kan være under 8 cm eller
over 15 cm

Maks 18 cm

KLØYVING

Alle klubber kløyvd

90% av klubbene
skal være kløyvd

Runde med maks 8cm tverrmål tillates

Kreves ikke for klubber under 18cm

LENGDER

20 cm - 30 cm - 60 cm - 300 cm

LENGDER / AVVIK

+- 1 cm

+- 2 cm

-0,1

-0,1

FUKTIGHET

Maks 20%

Maks 22%

Maks 25%

Maks 25%

 

 

Kontakt oss

Til toppen av siden

Våre sider omtaler albækovn, albækovnen, albaekovn, albaekovnen, finsk, dansk, norsk, masseovn, masseovne, masseovner, steinovn, steinovne, steinovner, bakeovn, bakeovne, bakerovn, bakerovne, ved, vedovn, vedovne, vedovner, ovn, ovner, peis, peiser, peisinnsatser, ildsteder, trepellets, pelletskamin, pelletskaminer, oppvarming, boligoppvarming, mur, murer, muring, fyring, skorsteiner, ildsteder, piper, bjørk, bjørkeved, bøk, bøkeved,